REGIO NIEUWS

RTV Oost / Salland Centraal / Salland1

Bijzonder: 240 ton wegende brug op transport door Wijhe

Een bijzonder transport gisteravond en afgelopen nacht door Wijhe: een 240 ton zware brug werd door Wijhe vervoerd. Het 25 meter hoge object werd staand van de fabriek van Spie naar de Loswal gereden.

Een uitzonderlijke klus voor het bedrijf: de brug die in de Wijhese fabriek gebouwd werd, is zo groot dat de fabriekshal er op aangepast werd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310808/Bijzonder-240-ton-wegende-brug-op-transport-door-Wijhe

Bron: RTV Oost / 12-4-2019

Na De Lutte is nu Heino aan de beurt: ooievaars bouwen nest op bovenleiding spoor

Twee ooievaars zijn bezig om een nest te bouwen op een paal die de bovenleiding van het spoor geleidt tussen Heino en Zwolle. Vlakbij de spoorwegovergang ter hoogte van Lierderholthuis zoekt het stel naar bouwmaterialen voor hun nest.

Vorige week kreeg ProRail voor het eerst melding van het nest: toen is het van de bovenleiding verwijderd.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310757/Na-De-Lutte-is-nu-Heino-aan-de-beurt-ooievaars-bouwen-nest-op-bovenleiding-spoor

Bron: RTV Oost / 11-4-2019

Huizenprijzen in Overijssel blijven stijgen, Raalte koploper

De woningprijzen in Overijssel blijven stijgen. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. In de omgeving van Raalte is de prijs van een woning in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld 11,6 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2017. Daarmee is Raalte koploper in onze provincie.

Ook in de Kop van Overijssel (10,6 procent) en Hardenberg (9,8 procent) was er sprake van een flinke prijsstijging. In Zwolle groeide de huizenprijs relatief gezien het minst (6,1 procent).

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310755/Huizenprijzen-in-Overijssel-blijven-stijgen-Raalte-koploper

Bron: RTV Oost / 11-4-2019

Bedrijfsongeval Olst: ‘Het gaat naar omstandigheden goed met slachtoffer’

Het gaat 'naar omstandigheden goed' met Kevin, de leerling-bouwvakker die vanochtend gewond raakte bij een bedrijfsongeval in Olst. Dat laat het bewuste bouwbedrijf weten op Facebook. De 20-jarige Dalfsenaar zakte door een vloer en kwam 2,5 meter lager op de grond terecht. Kevin blijft vannacht ter observatie in het ziekenhuis.

Volgens het bedrijf heeft Kevin een hersenschudding en een kleine bloeding in zijn hoofd overgehouden aan de val. Hij zou niets gebroken hebben. "Het gaat naar omstandigheden goed", zo staat in het Facebook-bericht.

Volgens het bedrijf was de Dalfsenaar aan het werk op een betonnen zolderplaat, toen een stuk van de vloer loskwam. Kevin viel vervolgens 2,5 meter en kwam 'ongelukkig terecht'. Het bedrijf benadrukt dat hij niet bedolven is onder brokstukken.

Zijn collega's houden nauw contact met Kevin en zijn familie, zo staat in het bericht.

www.rtvoost.nl/nieuws/310615/Bedrijfsongeval-Olst-Het-gaat-naar-omstandigheden-goed-met-slachtoffer

Bron: RTV Oost / 8-4-2019

Vergeet je paspoort niet: Mirko uit Heino wil liftend naar Gibraltar

 
Pas afgestudeerd, net vrij van werk en zin in een mooi avontuur: Mirko Schokker uit Heino is vandaag vertrokken vanuit zijn woonplaats. Hij probeert liftend naar Gibraltar te komen.
 
“Het lijkt me gewoon een ontzettend gave uitdaging”, vertelt hij als hij aan de rand van zijn woonplaats op zoek is naar zijn eerste lift. “Het zuidelijkste puntje van Europa, het is tof om dat mee te maken.”
 
 
Bron: RTV Oost / 8-4-2019

Gezin dat Schotland verlaat vanwege Brexit keert in mei terug naar Heino

De familie Hartman, het Overijsselse gezin dat in Schotland woont, keert volgende maand terug naar Heino. Hun huis in het Schotse Stirling is verkocht. De familie keert terug naar Nederland door de naderende Brexit.

Ruim twee jaar geleden verhuisde vader Vincent Hartman naar Schotland, omdat hij daar een goede baan kreeg aangeboden. Ongeveer een jaar later kwamen zijn vrouw Dorien en dochter Emma er achteraan. Hoewel de familie het erg goed had in Schotland, gooiden de perikelen rondom de Brexit roet in het eten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310563/Gezin-dat-Schotland-verlaat-vanwege-Brexit-keert-in-mei-terug-naar-Heino

Bron: RTV Oost / 8-4-2019

Leerling-bouwvakker zwaargewond naar ziekenhuis na ongeluk met stuk beton in Olst

Bij een ongeluk op een bouwplaats in Olst is vanochtend een 20-jarige man uit Dalfsen zwaargewond geraakt. Het ongeluk vond plaats aan de Koolmees. De leerling-bouwvakker is gewond geraakt, doordat de betonnen vloer opeens afbrak.
 

Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, waaronder een traumahelikopter. De straat werd afgesloten, zodat de hulpverleners hun werk konden doen. Hij is met spoed naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/310558/Bouwvakker-zwaargewond-naar-ziekenhuis-na-ongeluk-met-stuk-beton-in-Olst

Bron: RTV Oost / 8-4-2019

Overleden deelnemer marathon Rotterdam vrijwilliger bij brandweer IJsselland

 
De deelnemer die vandaag na afloop van de marathon van Rotterdam overleed in het ziekenhuis, is vrijwilliger bij brandweer IJsselland. Dat bevestigt een woordvoerster van veiligheidsregio IJsselland.
 
De woordvoerster kan verder geen uitspraken doen over de man. Wel geeft de woordvoerster aan dat het nieuws als een schok kwam. "Wij zijn bedroefd over zijn overlijden en wensen de nabestaanden veel sterkte.’’
 
Ook de organisatie van de marathon betuigt op haar website haar medeleven met de nabestaanden.
 
Wat er precies is gebeurd, is niet bekend.
 
 
Bron: RTV Oost / 7-4-2019

Auto botst tegen verkeersbord op kruispunt Bos in Raalte

Een automobilist heeft vanmiddag op kruispunt Bos op de N35 in Raalte de macht over het stuur verloren en eindigde met een crash tegen een verkeersbord in de middenberm. De bestuurder raakte lichtgewond, maar hoeft niet mee naar het ziekenhuis.
De bestuurder verklaarde tegen de politie dat hij vanaf Heino in de richting van Nijverdal reed en niet goed op de weg lette. Hij raakte de middenberm en kwam na een stuurcorrectie in een slip terecht.

De auto was zwaar beschadigd en is door een bergingsbedrijf afgevoerd. Het verkeer op de N35 had nauwelijks hinder van het ongeluk.

www.rtvoost.nl/nieuws/310543/Auto-botst-tegen-verkeersbord-op-kruispunt-Bos-in-Raalte

Bron: RTV Oost / 7-4-2019

Automobilist schept fietser in Wijhe

Bij een ongeval in Wijhe is vanmiddag een fietser gewond geraakt. De fietser werd door een auto geschept toen hij de kruising van de Krijtenberg met de Onder de Gelder overstak.

De fietser kwam na de botsing op de voorruit van de auto terecht en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De auto is zwaar beschadigd en moet worden afgesleept door een bergingsbedrijf.

De autobestuurder zou de fietser op de kruising over het hoofd hebben gezien.

www.rtvoost.nl/nieuws/310506/Automobilist-schept-fietser-in-Wijhe

Bron: RTV Oost / 6-4-2019

VVD Raalte wil geen grote windmolens toestaan in de gemeente

De VVD-fractie in Raalte wil geen grote windmolens toestaan binnen de gemeente. Met dat statement reageren ze op het plan van Burgerbelangen om toch mega windmolens toe te staan.

Aanstaande donderdag gaan de partijen in debat over dit onderwerp. Alleen de coalitiepartij wil van niets weten. "We hebben in Raalte afgesproken dat we geen grote windmolens gaan plaatsen", zegt VVD-raadslid Emiel Gerner. "We willen die afspraken niet verbreken. Windmolens tot 25 meter zijn prima, maar niet hoger dan dat."

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310462/VVD-Raalte-wil-geen-grote-windmolens-toestaan-in-de-gemeente

Bron: RTV Oost / 6-4-2019

Foto: Nathan Gonthier / Unsplash

Witte goud steekt de kop weer op

Eindelijk, het het witte goud is er weer! Tenminste, bij aspergeteler de Weerd uit Raalte. Die kweekt zijn asperges sinds kort in kassen, waardoor er vroeg geoogst kan worden.

 
Kwaliteit
 
"De opkomst van de asperges is goed, de smaak is uitstekend en de kwaliteit is prima", zegt kweker Henk de Weerd vanuit de kas. Daar worden nu al nu al vele tientallen kilo's per dag geteeld. "De asperge groeit hier beter, omdat de temperatuur hoger is".
 
Open dag
 
Komend weekend houdt de Weerd een open dag. "Voor ons het begin van het seizoen". Er worden zeker 2000 mensen verwacht.
 
 
Bron: RTV Oost / 3-4-2019

Foto: Waldemar Brandt / Unsplash

Luttenberg het "1 april dorp" van 2019

 
Luttenberg is dit jaar het "1 april dorp" van 2019. De markante Sallandse gemeenschap zorgt elk jaar wel voor een puike 1 april grap. Expeditie Oost ging vandaag naar Luttenberg, op zoek naar humor, lol en jolijt.
 
De expeditieleden ontmoeten een authentieke Luttenberger en de plaatselijke klompenmaker. Ook brengen ze een bezoekje aan het landbouwmuseum en aan de voetbalvelden van SDOL. En overal ligt de humor op de loer.
 
 
Bron: RTV Oost / 1-4-2019

Apothekers en thuiszorg werken samen: "Overal dezelfde medicijnzorg redt levens"

"Per jaar worden er zo'n 40.000 tot 50.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege verkeerd medicijngebruik of medicijntoediening, soms met fatale afloop. Dat aantal proberen we omlaag te krijgen." Sijtze Blaauw is apotheker in Wijhe en is blij met het nieuwe eenduidige protocol voor medicijnen.
 
Van Hardenberg tot en met Wijhe gaan lokale apothekers, zorginstelling Het Zand, het ziekenhuis in Hardenberg en verschillende thuiszorgorganisaties vanaf vandaag via dezelfde werkwijze medicijnen voorschrijven en toedienen.
 
 
Bron: RTV Oost / 1-4-2019

Foto: Freestocks.org

Brandje in restaurant in Mariënheem

In een restaurant in Mariënheem heeft vanmiddag een brandje gewoed. Dankzij snel optreden van personeel kon erger worden voorkomen.
De brand bij restaurant De Kruidentuin, langs de N35, ontstond mogelijk door onkruid tussen tegels achter een houten muur.

De brandweer heeft alle planken er afgetrokken en heeft het isolatiemateriaal achter het hout geblust.

Gasten die in het restaurant zaten, werden korte tijd opgevangen in een naastgelegen feestzaal. Voor zover bekend, is er niemand gewond geraakt.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/310142/Brandje-in-restaurant-in-Marienheem

 

Bron: RTV Oost / 31-3-2019

Bij een ongeluk op de N348 bij Raalte is vanochtend een meisje gewond geraakt.

Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer zat op de fiets en wilde de N348 oversteken, maar zag daarbij een bedrijfsbusje over het hoofd. Die laatste kon een aanrijding niet meer voorkomen.

De fiets en het busje zijn door het ongeluk lichtbeschadigd geraakt.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/310026/Meisje-gewond-geraakt-bij-aanrijding-met-busje-op-N348-bij-Raalte

 

Bron: RTV Oost / 29-3-2019

Politie Raalte zoekt getuigen van poging tot inbraak

De politie in Raalte is op zoek naar getuigen van een poging tot inbraak. De dader probeerde binnen te komen in een woning aan de Melisse, maar hij werd betrapt.

De man is al rennend vertrokken in de richting van De Hoven/Westdorplaan. De politie zoekt de man, die een donkere jas met capuchon droeg.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/310008/Politie-Raalte-zoekt-getuigen-van-poging-tot-inbraak

 

Bron: RTV Oost / 28-3-2019

Kapotte vrachtwagen weggesleept: N35 bij Mariënheem weer vrij

De N35 is vanmorgen bij Mariënheem in allebei de richtingen afgesloten geweest door een vrachtwagen met pech. Het voertuig kwam met twee wielen in de berm terecht, waarna de vrachtwagen met de assen scheef op de grond stond.

Een bergingsbedrijf werd opgeroepen om de banden weer onder het voertuig te zetten. De N35 tussen Mariënheem en Raalte was daardoor in allebei de richtingen van vijf uur tot zes uur vanmorgen afgesloten. Het verkeer werd omgeleid via de parallelweg

www.rtvoost.nl/nieuws/309951/Kapotte-vrachtwagen-weggesleept-N35-bij-Marienheem-weer-vrij

 

Bron: RTV Oost / 28-3-2019

Foutje, moet kunnen: ooievaar plaatsen gaat niet helemaal goed in Raalte

Gelukkig kunnen ze er nog om lachen, de familieleden van een pasgeboren baby uit Raalte. Het meisje werd vandaag geboren in het ziekenhuis en dus werd er naar goed gebruik een bord in de tuin geplaatst. Maar dat ging niet helemaal zoals het moest.

Bij het plaatsen van een ooievaar in de tuin aan de Almelosestraat, werd een gasleiding geraakt. Een lekkage was het gevolg en dus moest de brandweer er aan te pas komen.

De brandweer heeft de gasleiding dichtgeknepen en het overgedragen aan de netbeheerder.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309938/Foutje-moet-kunnen-ooievaar-plaatsen-gaat-niet-helemaal-goed-in-Raalte

 

Bron: RTV Oost / 27-3-2019

Onrust over windmolens Olst-Wijhe neemt toe: ‘Jongens, waar zijn we mee bezig?’

Een klein zaaltje in Den Nul had genoeg moeten zijn, maar al voor de informatieavond over zonneparken en windmolens in Olst-Wijhe begon, bleek de zaal te klein.

Hoewel het er het grootste deel van de avond netjes aan toe ging, logen de woorden van sommige bezoekers er niet om. “We hebben al een mast voor onze deur voor de telefonie, we hebben een hoogspanningsmast achter de boerderij en nou zou me ook nog een windmolen door mijn strot gedrukt worden”, roept een bezoeker uit Herxen.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309885/Onrust-over-windmolens-Olst-Wijhe-neemt-toe-Jongens-waar-zijn-we-mee-bezig

 

Bron: RTV Oost / 27-3-2019

Foto: Karsten Wurth

Jan Smeekens verlengt contract bij Jumbo-Visma

 
Jan Smeekens heeft zijn aflopende contract bij Jumbo-Visma verlengd. De schaatser uit Raalte ligt een jaar langer vast bij de ploeg van coach Jac Orie.
 
Smeekens plaatste zich afgelopen seizoen voor de WK afstanden, maar hij kon op de 500 meter niet op het podium eindigen. De 32-jarige sprinter, die in 2017 wereldkampioen werd op de sprintafstand, finishte in Inzell als tiende. "Ik zie nog steeds uitdagingen in de trainingen en heb daar leuke ideeën over die ik samen met Jac Orie ga uitvoeren", zegt Smeekens, die al sinds 2009 samenwerkt met coach Orie. "Ik geloof dat het allemaal nog veel sneller kan."
 
 
Bron: RTV Oost / 31-3-2019

Remtest om aan te tonen dat Ceintuurbaan in Raalte fietsstraat moet worden

 
Je mag er maar 30 kilometer per uur rijden, maar eerlijk is eerlijk: het is bijna niet te zien. Daarom willen de bewoners die langs de Ceintuurbaan in Raalte wonen dat de weg wordt ingericht als een fietsstraat. "Dan is het voor iedereen duidelijk dat je er geen 50 kilometer per uur mag rijden, maar toch echt 'maar' 30 kilometer per uur."
 
"Zelfs de agent wist het eerst niet, dat deze weg eigenlijk een 30-kilometer zone is", vertelt bewoonster Joke Manenschijn. "Het is ook niet duidelijk te zien. Omdat het een soort rondweg is, denkt iedereen dat je hier harder mag. De gemeente wil geen wildgroei aan borden langs de weg, maar het zou toch echt duidelijk moeten worden aangegeven. Inrichten als een fietsstraat is de beste oplossing."
 
Joke Manenschijn is samen met andere buren in actie gekomen voor een veiliger weg. Als extra aandachtspunt is Veilig Verkeer Nederland gevraagd om een demonstratie te geven over de remweg bij 30 kilometer per uur en bij 50 kilometer per uur.
 
 
Bron: RTV Oost / 30-3-2019

Ten onder aan eigen succes? Biljartclub in Raalte introduceert ledenstop

 
"Tja, we hebben een beetje PR gevoerd hè, beetje reclame gemaakt. Iets te veel misschien", grinnikt Piet Pont, bestuurslid van Biljartcentrum Raalte 90. "We hebben nu een dikke wachtlijst."
 
Een jaar geleden nam de biljartclub intrek in het nieuw geopende Tijenraan in Raalte. Sindsdien is het ledenaantal flink gestegen, naar 152. "We hebben leden uit de hele regio, die komen hier biljarten. Ja, zeg maar waarom", vraagt ook Pont zich af. "Misschien omdat het hier gewoon gezellig is."
 
 
Bron: RTV Oost / 29-3-2019

Halsbrekende toeren tijdens Kôle Kermse

BROEKLAND - Nou, zó dus. Als u zich afvraagt hoe het er aan toe gaat op de zondagmiddag van de Kôle Kermse in Broekland, heeft u hier een leuk beeld.

Broeklander Stan, in de volksmond Salto Stan, maakte vanaf het podium een achterwaartse salto het publiek in. Stan mag dat, want Stan doet aan freerunnen. En is daarmee een prof. Maar verder: Don’t try this at home.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/03/halsbrekende-toeren-tijdens-kole-kermse

 

Bron: Salland Centraal / 27-3-2019
Website: www.kolekermse.nl

Waterschap zoekt oplossing voor versterking IJsseldijk binnendijks

Het waterschap Drents Overijsselse Delta wil de noodzakelijke versterking van de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst vooral binnendijks oplossen. Pluspunt daarbij is dat alle woningen op de dijk behouden kunnen blijven. Dat blijkt uit het concept Voorkeursalternatief dat vanmiddag bekend is gemaakt.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309822/Waterschap-zoekt-oplossing-voor-versterking-IJsseldijk-binnendijks

 

Bron: RTV Oost / 26-3-2019

Tweede verdachte aangehouden voor woningoverval bejaarde broers in Heeten

De politie heeft in Lelystad een tweede verdachte aangehouden voor de woningoverval op twee bejaarde broers uit Heeten. Het gaat om een 48-jarige man uit Lelystad. Hij werd vorige week aangehouden.
Eind februari werd al een eerste verdachte aangehouden, een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De broers Frans (73) en Hein (87) werden begin januari dertien uur opgesloten in een slaapkamer in hun huis. Ook werden ze onder schot gehouden. Dat gebeurde in hun woning bij landgoed Zonnebergen tussen Deventer en Heeten, langs het Overijssels Kanaal. De twee daders maakten ongeveer 4.500 euro buit.

Ook de eerste verdachte zit nog vast.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309842/Tweede-verdachte-aangehouden-voor-woningoverval-bejaarde-broers-in-Heeten

 

Bron: RTV Oost / 26-3-2019

Burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe voorgedragen voor nieuwe ambtsperiode

Burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe krijgt er nog eens zes jaar bij. De gemeenteraad heeft gisteravond besloten om de burgemeester bij de minister van Binnenlandse Zaken voor te dragen voor herbenoeming.

De huidige ambtsperiode van Strien loopt op 1 september van dit jaar af. Wanneer de minister akkoord gaat wordt de burgemeester benoemd voor een nieuwe ambtsperiode die tot en met 2025 zal lopen. De minister neemt daarvoor deze zomer een besluit.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309843/Burgemeester-Ton-Strien-van-Olst-Wijhe-voorgedragen-voor-nieuwe-ambtsperiode

 

Bron: RTV Oost / 26-3-2019

Olst-Wijhe geeft groen licht voor natuur-woonwijk Olstergaard

De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft gisteravond groen licht gegeven voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Olstergaard in Olst. De natuur krijgt voorrang in de wijk waar 40 tot 80 woningen in opdracht van de bewoners gebouwd gaan worden.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309838/Olst-Wijhe-geeft-groen-licht-voor-natuur-woonwijk-Olstergaard

 

Bron: RTV Oost / 26-3-2019

Stöppelhaene haalt Within Temptation, Bløf en Glennis Grace naar Raalte

Het Sallandse Oogstfeest Stöppelhaene heeft de eerste namen bekend gemaakt van de line-up van de aankomende editie. Onder meer Within Temptation, Bløf en Glennis Grace treden op donderdag 29 augustus op in Raalte.

Stöppelhaene-voorzitter Paul Wittenhorst is enthousiast over de eerste namen die bekend zijn. Al tijdens de editie van Stöppelhaene 2018 ging hij samen met de programmacommissie aan de slag. Naast de genoemde namen heeft hij ook Kraantje Pappie, Paul Elstak en Ronnie Ruysdael inmiddels weten te strikken.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309599/Stoppelhaene-haalt-Within-Temptation-Blof-en-Glennis-Grace-naar-Raalte

Bron: RTV Oost / 21-3-2019

Klompenmaker uit Luttenberg start megaproject: Het Melkmeisje van 17.500 miniklompjes

Klompenmaker Martin Dijkman uit Luttenberg start een nieuw megaproject: hij wil het Melkmeisje van Johannes Vermeer namaken in een klompenmozaïek. Hij doet dat met 17.500 gekleurde miniklompjes.
Ongeveer tien jaar geleden rondde Dijkman een vergelijkbaar project af. Toen maakte hij de Nachtwacht van Rembrandt. Voor dat werk gebruikte hij 30.000 miniklompjes van elk 3,5 centimeter groot.

Maar hoe kom je op het idee om zo'n groot werk na te maken? "Mijn vader zei destijds op een zondagochtend: Martin, we gaan een nieuw mozaïek maken. Misschien is de Nachtwacht een idee". En zo ging Dijkman aan de slag.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309975/Klompenmaker-uit-Luttenberg-start-megaproject-Het-Melkmeisje-van-17-500-miniklompjes

Bron: RTV Oost / 29-3-2019

Ruim 600 euro voor Hospice De Cirkel in Raalte

 
RAALTE - Leerlingen van muziekpraktijk Hans Groen hebben 607,24 euro opgehaald voor Hospice De Cirkel in Raalte. Ze hielden de afgelopen periode allerlei acties om zoveel mogelijk geld in te zamelen.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-3-2019

‘t Natuurlijk Huus viert tienjarig bestaan

 
RAALTE - Tien jaar geleden betrokken Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch ‘t Natuurlijk Huus in Raalte. Het doel was toen voorbeeld te zijn in zo natuurlijk mogelijk bouwen en inrichten van een huis. Na tien jaar is ‘t Natuurlijk Huus naar eigen zeggen uitgegroeid tot een breed inspiratieplek voor natuurlijk wonen en leven.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-3-2019

Rohda Raalte blij met start vernieuwbouw

 
RAALTE – Het heeft misschien allemaal wat langer geduurd dat verwacht, maar voorzitter Han Reinders van Rohda-Raalte is toch een tevreden man. Tijdens een extra ledenvergadering hebben de leden onlangs unaniem ingestemd met een drastische verbouwing van het clubhuis op sportpark Tijenraan. Die begint waarschijnlijk in oktober of november al. Eind 2017 werden de vernieuwbouwplannen aangekondigd.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-3-2019

Bestuurders uit Raalte en Dalfsen in nieuw bestuur waterschap

 
REGIO - Het nieuwe bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft bestuursleden uit onder andere Raalte, Heeten, Dalfsen en Nieuwleusen. Maandag werd de uitslag van de waterschapsverkiezingen definitief.
 
Uit Heeten neemt Gerrit Tuten namens het CDA zitting in het waterschapsbestuur. Vanuit Dalfsen zijn Henk Oegema (CDA) en Jolande Onderdijk-Schroten (GB Drenthe ~ Overijssel) gekozen. Namens de ChristenUnie neemt Herman Odink uit Nieuwleusen plaats in het bestuur. Breun Breunissen uit Raalte krijgt een zogenaamde ‘geborgde zetel’ en vertegenwoordigt de bedrijven in het waterschapsbestuur.
 
Van de 29 bestuursleden zijn er 17 nieuw. De fractievoorzitters van de verschillende partijen voeren binnenkort gesprekken over de vorming van het dagelijks bestuur. Dit dagelijks bestuur wordt in principe benoemd vanuit het algemeen bestuur. Het opkomstpercentage was met 57,5% ruim hoger dan het percentage bij de vorige verkiezingen (49%).
 
De gekozen bestuurders op een rij:
• 50PLUS: Gerrit Westerhof (Kampen)
• VVD: Mark Strolenberg (Hoogeveen), Carmen Hunger (Deventer), Hans Wijnen (Zwolle) en Karst Spijkervet (Wanneperveen)
• SGP: Jan Visscher (Rouveen)
• Water Natuurlijk: Marion Wichard-den Boggende (Kampen), Anna Veldhoen (Deventer), Ed Piek (Zwolle), Obe Brandsma (Wanneperveen) en Niesko Dubbelboer (Meppel)
• Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: Tilko Gernaat (Steenwijk), Jolande Onderdijk-Schroten (Dalfsen) en Rudi Hooch Antink (Koekange)
• ChristenUnie: Herman Odink (Nieuwleusen) en Betty Poutsma-Jansen (Hoogeveen)
• AWP niet politiek wel deskundig: Arja Doornbos (Meppel) en Jan van Oorschot (Hoogeveen)
• CDA: Henk Oegema (Dalfsen), Gerrit Tuten (Heeten) en Miranda Wesselink (Zwolle)
 
Van de 29 zetels worden 21 zetels bezet door de vorige week gekozen bestuursleden. De overige acht plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. Deze zijn als volgt verdeeld:
 
• Ongebouwd: Wim van Ittersum (Mastenbroek), Frits Timmerman (Ruinerwold), Hans Pereboom (Basse), Louise Trompert-Vrielink (Schalkhaar)
• Bedrijven: Breun Breunissen (Raalte), Eef Leeuw (Deventer), Esmée Pater (Zwolle)
• Natuur: Mark Tuit (Hollandscheveld)
 
De bestuursleden, zowel gekozen als geborgd, worden beëdigd tijdens de eerste vergadering van het nieuwe algemeen bestuur, komende donderdag.
 
 
Bron: Salland Centraal / 25-3-2019

Karin van der Toorn (CDA) neemt met 5000 voorkeursstemmen onverwacht plaats in Provinciale Staten

Met maar liefst 5000 voorkeursstemmen mag ze donderdag gaan zetelen in de Provinciale Staten: CDA'er Karin van der Toorn. De boerin uit Wijhe had niet eens op het pluche gerekend, omdat ze oorspronkelijk als veertiende op de lijst stond: "Ik moest vanochtend nog snel langs het gemeentehuis om een uittreksel op te halen."

Van der Toorn stond veertiende op de lijst voor het CDA, maar steeg door al die voorkeursstemmen naar plek drie. En daardoor heeft ze nu recht op een zetel in de Overijsselse Staten.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309804/Karin-van-der-Toorn-CDA-neemt-met-5000-voorkeursstemmen-onverwacht-plaats-in-Provinciale-Staten

Bron: RTV Oost / 25-3-2019

Burgemeester Dadema informateur Waterschap Drents Overijsselse Delta

Martijn Dadema, burgemeester van Raalte, gaat aan de slag als informateur bij Waterschap Drents Overijsselse Delta. "Ik heb er heel veel zin in", zegt hij.

Dadema zal de komende dagen veel naar de partijen luisteren en hun programma's lezen. "In de gemeentepolitiek ben ik natuurlijk al thuis, dus het is extra leuk om eens een kijkje in een andere keuken te nemen. In dit geval in die van een waterschap."

Vorig jaar moest Dadema ook al de coalitie-onderhandelingen in Deventer vlot trekken. "Blijkbaar heb ik dat goed gedaan en zijn ze bij mij uitgekomen."

Water Natuurlijk kwam bij waterschapsverkiezingen in het gebied van WDOD als winnaar uit de bus en heeft de Raalter burgemeester als informateur aangedragen.

De volledige (voorlopige) uitslag:

1. Water Natuurlijk: 5 zetels (+0),

2. VVD: 4 zetels (+1),

3. en CDA: 3 zetels (-1).

4. Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: 3 zetels (+2),

5. AWP niet politiek wel deskundig: 2 zetels (+0)

6. ChristenUnie: 2 zetels (-1),

7. 50PLUS: 1 zetel (+1),

8. SGP: 1 zetel (+0)

Maandag wordt door het centraal stembureau de definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt.

www.rtvoost.nl/nieuws/309746/Burgemeester-Dadema-informateur-Waterschap-Drents-Overijsselse-Delta

Bron: RTV Oost / 23-3-2019

Wijheseveer weer in de vaart door gezakte IJssel

Het Wijheseveer vaart sinds vanochtend weer. Het waterpeil op de IJssel is gezakt en daarom kan de pont de oversteek weer maken.
Afgelopen woensdag werd om 19.00 uur het Wijheseveer uit de vaart gehaald, het water stond te hoog. Toen schreef Wijheseveer BV al op Facebook dat het naar verwachting voor korte tijd zou zijn.

Het Olsterveer kon ondanks het hoogwater wel volgens dienstregeling varen.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309736/Wijheseveer-weer-in-de-vaart-door-gezakte-IJssel

Bron: RTV Oost / 23-3-2019

Auto rijdt tegen boom in Heino

Een auto is vanochtend in Heino tegen een boom gereden. Twee personen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Het ongeluk gebeurde op de Moerweg, waar de wagen door een nog onbekende oorzaak van de weg raakte. De auto liep door de klap forse schade aan de voorzijde op.

Het voertuig is door een bergingsbedrijf weggesleept. Het is niet bekend hoe het met de inzittenden is.

 

www.rtvoost.nl/nieuws/309733/Auto-rijdt-tegen-boom-in-Heino

Bron: RTV Oost / 23-3-2019

'Boer moet vergunning verliezen als zijn stal afbrandt'

Pak de vergunning van een veehouder af als zijn stal is afgebrand en stel bovendien een zwarte lijst van mensen met een beroepsverbod in het buitenland op. Die oproep doet milieu-adviseur Marcel Middelkamp uit Almelo. Als zijn voorstellen eerder opgepakt zouden zijn, kon de komst van varkensbaron Adriaan Straathof naar Mariënheem mogelijk voorkomen worden, stelt Middelkamp.

Exact een week nadat de Raad van State had bepaald dat Adriaan Straathof in Mariënheem aan de slag mag, nam Middelkamp een kijkje in de stallen aan de Nijverdalseweg. Wat hem opviel? "Overal ligt een dikke laag stof en op veel plekken hangen elektrakabels los", zegt Straathof. Volgens hem is de stal in de huidige staat niet brandveilig.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309537/Boer-moet-vergunning-verliezen-als-zijn-stal-afbrandt

Bron: RTV Oost / 21-3-2019

Brandbrief Overijsselse ondernemers: "Maak topprioriteit van N35"

"Maak van de N35 dé infrastructurele topprioriteit voor de komende jaren in Overijssel." Die oproep doen bedrijven in Oost-Nederland aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezing. "De noodzaak wordt steeds dringender door fileschade en onveilige situaties", schrijven de partijen in een brief aan de lijsttrekkers van de partijen.

 

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/309481/Brandbrief-Overijsselse-ondernemers-Maak-topprioriteit-van-N35

 

Bron: RTV Oost / 19-3-2019

Vrouw belandt met auto op de zijkant in de sloot in Olst

Een vrouw is vanochtend met haar auto op de zijkant in de sloot beland in Olst. De automobiliste raakte op de Kleistraat van de weg.
De vrouw kwam zelfstandig uit haar auto en ze hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De weg was korte tijd afgesloten. De auto wordt weggesleept.
 
 
Bron: RTV Oost / 14-3-2019

Raalter vormgever ontwerpt 65 Regatta-trofeeën uit afval Sint Maarten

Ronald Jonkman uit Raalte heeft 65 trofeeën mogen ontwerpen voor de Heineken Regatta Race op Sint Maarten dit jaar. Geen spiksplinternieuwe prijzen, het zijn trofeeën gemaakt van afval wat gevonden is op Sint Maarten.

 

Het is niet gek dat de vormgever is gevraagd voor dit project. Hij is al enige tijd op het eiland voor zijn project Waste2Work, waarbij het doel is om mooie dingen te maken van afval. "Sinds orkaan Irma ligt er veel afval afval langs de wegen. Mondjesmaat ruimen we dit op en verder is dit project een mooie mogelijkheid om werkgelegenheid te creëren voor jongeren."

 

Wat voor afval zit erin?

 

"Voor de zeilboot hebben we oude Heinekenblikjes gebruikt. De mast is gemaakt van een pvc-buis en verder hebben we afvalhout, elektrakabels en echt zeil verwerkt in de prijzen."

 

Jonkman is vereerd dat hij de prijzen heeft mogen ontwerpen. "Het leek me van te voren al leuk om te doen en de prijzen zijn ook goed ontvangen door de winnaars op het podium. Ze vonden het 'de mooiste prijs ever', zeiden ze. Dat is wel heel mooi om te horen."

 

www.rtvoost.nl/nieuws/308971/Raalter-vormgever-ontwerpt-65-Regatta-trofeeen-uit-afval-Sint-Maarten

 

Bron: RTV Oost / 13-3-2019