REGIO NIEUWS MEI

RTV Oost / Salland Centraal / Salland1

Bewoners van 't Natuurlijk Huus in Raalte genomineerd voor Plattelandspioniers

Harrie Kiekebosch en Agnes Heethaar wonen al zo'n tien jaar lang in hun Natuurlijk Huus in Raalte. En nu zijn ze genomineerd voor de wedstrijd Plattelandspioniers, georganiseerd door de VPRO, waarbij op zoek wordt gegaan naar de meeste inspirerende en vernieuwende ideeën buiten de stad.

Aan inspiratie is in ieder geval geen gebrek bij dit 'natuurlijk huus' in Raalte. Het meest in het oog springend is het sedum grasdak. Dat trekt onder meer dieren aan en is luchtzuiverend. Ook wekt het stel zelf stroom op via zonnepanelen en een windmolen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312100/Bewoners-van-t-Natuurlijk-Huus-in-Raalte-genomineerd-voor-Plattelandspioniers

Bron: RTV Oost / 8-5-2019
Website: www.hetnatuurlijkhuus.nl

Permanente plek voor Vredesvlam in Raalte

RAALTE - De Wereld Vredesvlam, oftewel de World Peace Flame, heeft een permanente plek gekregen in het Stilte- en Bezinningscentrum in Raalte. Afgelopen zondag, Bevrijdingsdag, kwam de vlam vanuit Arnhem in Raalte aan.
 
Tijdens een ceremonie en onder toeziend oog van burgemeester Martijn Dadema, kreeg de vlam een plekje in de voormalige synagoge. Twintig jaar geleden vatte een groep mensen het idee op om meer hoop en licht naar de aarde te brengen. Daartoe reisden ze naar zeven verschillende uithoeken in de wereld om een vlam aan te steken als een symbool van vrede voor iedereen. Deze zeven vlammen werden overgebracht naar Wales waar ze tezamen de wereld vredesvlam (World Peace Flame) vormen.
 
 
Bron: Salland Centraal / 7-5-2-2019

Boer uit Heino over bio-controles: "Kleine groep belazert het voor de rest"

Melkveehouder Henk Aa uit Heino is niet te spreken over zijn collega's die producten verkopen met een biologisch label, terwijl ze niet biologisch zijn. "Als 10 procent van de biologische boeren de boel zit te belazeren is dat zeer schokkend en een schande voor de sector."
Er worden in winkels honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label. Dat zegt RTL Nieuws na een eigen onderzoek op basis van meer dan 1500 inspectierapporten van toezichthouder Skal Biocontrole. Maar volgens de toezichthouder klopt dat niet.

Uit de rapporten uit 2017 en 2018 blijkt volgens RTL Nieuws dat 1 op de 10 boeren zich niet aan de regels houdt. Bij een van de boeren kregen de dieren 's ochtends geen eten en dieren hebben vaak te weinig ruimte.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312159/Boer-uit-Heino-over-bio-controles-Kleine-groep-belazert-het-voor-de-rest

Bron: RTV Oost / 7-5-2109

Personeel Keolis luidde anderhalf jaar geleden al noodklok over agressie in treinen

Verontruste personeelsleden van vervoersbedrijf Keolis hebben al bijna anderhalf jaar geleden de noodklok geluid over de agressie in treinen. Dat blijkt uit een brandbrief die in het bezit is van RTV Oost. De medewerkers drongen er destijds met klem op aan om op korte termijn maatregelen te treffen omdat niet alleen voor het personeel, maar ook voor de passagiers de veiligheid in het geding was.

De agressie in treinen van Keolis is actueel nadat de vakbonden recent hierover alarm hebben geslagen. De vakorganisaties CNV Vakmensen en BOA ACP pleiten voor maatregelen op de treintrajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.

De bonden deden hun uitlatingen na een bijeenkomst voor machinisten en zogenoemde Service & Veiligheidsmedewerkers van Keolis: dit zijn Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's). Het personeel was in spoedberaad bijeen gekomen na een ernstig geweldsdelict op het station in Borne. Een BOA werd zwaar mishandeld door een zwartrijder.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/312079/Personeel-Keolis-luidde-anderhalf-jaar-geleden-al-noodklok-over-agressie-in-treinen

Bron: RTV Oost / 7-5-2019

Feestelijke vijftiende editie Truckrun van Drivers Uut Salland

HEETEN/RAALTE – Meer dan tweehonderd vrachtwagens rijden zaterdag 11 mei mee met de vijftiende editie van de jaarlijkse Truckrun van Drivers Uut Salland.

Daarmee heeft de rit voor cliënten van Zozijn en andere mensen met een verstandelijke beperking ook wel zo’n beetje haar maximum bereikt. Want bij de Rekoplas in Raalte, waar de vrachtwagens zich van tevoren opstellen, is er niet meer ruimte. “Het staat er auto aan auto, spiegel aan spiegel, we hebben vrijwilligers nodig om het parkeren te coördineren”, vertellen Erwin Bril, Johnny Tutert en Stefan Hondeveld namens DUS. In verband met het derde lustrum, krijgt het programma van de dag een extra feestelijk tintje.

Lees verder: www.sallandcentraal.nl/2019/05/een-bult-werk-maar-ook-een-bult-blije-gezichten

Bron: Salland Centraal / 8-5-2019
Website: www.driversuutsalland.nl

Raaltenaar (26) van de weg geplukt vanwege rijden onder invloed van drugs

Een 26-jarige Raaltenaar is gisteren aangehouden, omdat hij reed onder invloed van drugs. Ook vond de politie 'zes bolletjes witte poeder' in zijn auto.

De man uit Raalte werd aangehouden in Lemelerveld. "Onder verdachte omstandigheden troffen wij bij het tankstation een voertuig aan dat wij wilden controleren", zo schrijft de politie op Facebook.

"Na een korte achtervolging voldeed de bestuurder aan ons stopteken en stopte hij langs de N348."

Bij de controle van de auto troffen de agenten de bolletjes aan. Uit de speekseltest bleek vervolgens dat de bestuurde positief testte op het gebruik van verdovende middelen.

www.rtvoost.nl/nieuws/312113/Raaltenaar-26-van-de-weg-geplukt-vanwege-rijden-onder-invloed-van-drugs

Bron: RTV Oost / 6-5-2019

Dodenherdenking Raalte

RAALTE - Op begraafplaats Westdorp in Raalte heeft vanmiddag de herdenking plaatsgevonden bij de graven van de geallieerde militairen. Na afloop gingen de veteranen nog naar het graf van Marinus Derks. De Raalter soldaat overleed in 1962 op twintigjarige leeftijd in Nederlands-Nieuw-Guinea.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2019/05/in-beeld-dodenherdenking-raalte

Bron: Salland Centraal / 4-5-2019

Dodenherdenking Raalte – deel 2

RAALTE - Om 19.25 uur startte de herdenking rond het Indië – Nieuw Guinea monument bij het gemeentehuis van Raalte. Ook hier werden kransen gelegd namens de gemeente Raalte en de veteranen.
Hier werd ook even stilgestaan bij Marinus Derks die op 3 jarige leeftijd zijn vader verloor door een V1 raket waarna zijn moeder in haar eentje 11 kinderen moest opvoeden met een 12e op komst. Een week voor het einde van zijn uitzending sneuvelde hij in Nederlands-Nieuw-Guinea.

Foto's: www.sallandcentraal.nl/2019/05/in-beeld-dodenherdenking-raalte-deel-2

Bron: Salland Centraal / 4-5-2019

Vredesvlam naar Raalte

RAALTE - De Wereld Vredesvlam, oftewel de World Peace Flame, komt op 5 mei naar Raalte. De vlam wordt die ochtend ontstoken bij het Stilte- en bezinningscentrum. Tussen 10.00 en 11.00 uur is er daartoe een speciale ceremonie bij de voormalige synagoge.
 
De vlam zal in Raalte permanent branden in een geschonken koperen mijnwerkerslamp. Een reeds brandende vlam komt helemaal uit Arnhem om de lamp in Raalte aan te steken. Twintig jaar geleden vatte een groep mensen het idee op om meer hoop en licht naar de aarde te brengen. Daartoe reisden ze naar zeven verschillende uithoeken in de wereld om een vlam aan te steken als een symbool van vrede voor iedereen. Deze zeven vlammen werden overgebracht naar Wales waar ze tezamen de wereld vredesvlam (World Peace Flame) vormen. De toegang is gratis. Na afloop is mogelijk om tegen een vergoeding een kaars of wat anders met de vlam aan te steken en mee te nemen naar huis.
 
 
Bron: Salland Centraal / 1-5-2019

Gezocht: nieuw onderkomen voor 302 theaterstoelen

De oude stoelen eruit, nieuwe erin. Komende zomer wordt de theaterzaal van het Hoftheater in Raalte vernieuwd. Voor de oude theaterstoelen wordt nu een nieuw thuis gezocht.

Om een nieuw onderkomen voor de rode pluchen zetels te vinden, zocht het theater contact met de Raalter Uitdaging.

De Raalter Uitdaging ondersteunt vereniging uit de gemeente Raalte die hulp nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld advies zijn, maar ook materiaal. Zoals de 302 theaterstoelen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311847/Gezocht-nieuw-onderkomen-voor-302-theaterstoelen

Bron: RTV Oost / 1-5-2019

Varkensboer Straathof mag aan het werk in Mariënheem, nog onduidelijk wanneer hij begint

Varkenshouder Straathof weet nog niet wanneer hij met zijn bedrijf Sebava in Mariënheem aan de slag gaat. Dat laat een woordvoerder van Sebava desgevraagd weten.

In maart oordeelde de Raad van State dat de gemeente Raalte de vergunning voor de megastal terecht had afgegeven. Omwonenden hadden de zaak aangespannen, omdat ze vrezen voor stank, afname van verkeersveiligheid en fijnstof uit de stal.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311912/Varkensboer-Straathof-mag-aan-het-werk-in-Marienheem-nog-onduidelijk-wanneer-hij-begint

Bron: RTV Oost / 2-5-2019

Geen treinen tussen Zwolle en Olst na botsing bij Wijhe

Het treinverkeer tussen Zwolle en Olst ligt de rest van de middag plat na een aanrijding tussen een trein en een voertuig. Dat gebeurde bij Wijhe.
 
Wat er precies is gebeurd, is niet bekend. De verwachting is dat het treinverkeer rond half zes weer volgens dienstregeling rijdt.
 
 
Bron: RTV Oost / 3-5-2019

Auto en trein schampen elkaar op overgang bij Wijhe

Een auto en een trein hebben elkaar vanmiddag geschampt op de N337 bij Wijhe. Het treinverkeer lag daardoor korte tijd stil.

Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De verwachting is dat de treinen vanaf 15.00 uur weer volgens dienstregeling rijden.

www.rtvoost.nl/nieuws/311966/Auto-en-trein-schampen-elkaar-op-overgang-bij-Wijhe

Bron: RTV Oost / 3-5-2019