VTV Sallandia UPDATE

09-4-2019: Drostenkamp vijvers Raalte: Nijlganzen

Paasvuur van 't Giet Vedan Heino / 1-4-2018

Dit jaar is het Heino's paasvuur op 21 april 2019

RTV OOST WO2 CafÉ

Het WO2 Café trekt verder door Overijssel op zoek naar spullen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Mensen met een verhaal over de oorlog of de bevrijding kunnen langskomen. Afgelopen week was RTV Oost met het WO2 Café al in Haaksbergen, Enschede, Losser, Almelo, Holten en Hardenberg. Dat leverde vele indrukwekkende verhalen op.

Drostenkamp vijvers Raalte: Nijlganzen / 1-4-2019

Video: VTV Sallandia

Preparty / Ribs&Blues 2019

Bron: VTV Sallandia / Ribs&Blues

VERNIEUWBOUW DE WERFHORST

Laatste update 8 april 2019

Nieuwbouw Kindcentrum De Korenbloem Raalte

Laatste update 29 maart 2019

Voorjaarsmarkt bij DeBuut

RAALTE - op zaterdag 20 april houdt Buurtcentrum DeBuut een voorjaarsmarkt. Van 10.00 tot 15.00 uur is iedereen van harte welkom op Swaenewoerd 1a in Raalte (naast woonzorglocatie Swaenewoerd). Een groep medewerkers en vrijwilligers van ZGR, en de Parabool hebben hard gewerkt om er een gezellig evenement van te maken. Bezoekers kunnen o.a. inkopen doen bij één van de vele lokale ondernemers en hobbyisten en genieten van de muzikale omlijsting, en lekkernijen. In het Grand Café wordt gezorgd voor koffie, thee, en een drankje. Bij mooi weer is het terras open.
 
 
Bron: Salland Centraal / 4-4-2019

STÖPPELHAENE 2019

Het Sallandse Oogstfeest pakt dit jaar flink uit met haar muziekprogramma op donderdagavond! Het Stöppelveld zal op 29 augustus opgeschud wordend door niemand minder dan Within Temptation, BLØF, Glennis Grace, Kraantje Pappie, Ronnie Ruysdael en DJ Paul Elstak.

KLIK HIER VOOR KAARTVERKOOP

VIDEO VTV SALLANDIA

Nieuwbouw Postkwartier Raalte / 17-11-2018

Video Salland 1

Fruitbedrijf Van Vilsteren. Boerhaar

REGIO NIEUWS / SALLAND

RTV Oost / Salland Centraal / Salland1

Expeditie Oost: Amsterdamse vluchtelingen en een glazen huifkar

Amsterdamse vluchtelingen, een glazen huifkar en mannen die vrijwillig de hele dag “heen en weer” gaan. Een enerverend dagje Expeditie Oost leverde weer mooie ontmoetingen en verhalen op. Vandaag reed de Expeditiewagen Van Wijhe, via de Gelderse kant van de IJssel, naar Olst.

“Te Koop”, staat er op een merkwaardige huifkar, net buiten Wijhe. Het ding schittert in de zon en lijkt van glas gemaakt. We bellen terstond met de eigenaar en krijgen Gerda Strijdveen aan de lijn. “Ik kom er aan”, zegt ze.

 

Even later geven zij en haar man Gerard uitleg. “We hebben deze huifkar vorig jaar in Limburg gekocht. We wilden er graag tochten mee organiseren door de omgeving maar het was veel te duur om dat allemaal te verzekeren. Daarom willen we er nu weer van af”. Gerard demonstreert dat alle raampjes van de huifkar open kunnen en dat je er gerieflijk in zit. Tot nu toe heeft zich nog geen koper gemeld maar het echtpaar Strijdveen heeft goede hoop dat zich – mede door onze beelden – binnenkort iemand meldt.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311201/Expeditie-Oost-Amsterdamse-vluchtelingen-en-een-glazen-huifkar

Bron: RTV Oost / 18-4-2019

Meer dan de helft van de paasvuren in Overijssel afgelast, deze gaan vooralsnog door

Dit weekend zouden zo'n 119 paasvuren in vlammen opgaan, maar door meer dan de helft van de vreugdevuren is een streep gezet. Deze mogen niet worden aangestoken in verband met de aanhoudende droogte.

In heel Overijssel heeft de veiligheidsregio fase 2 afgekondigd. Dit houdt in dat het risico op natuurbranden hoog is en dat deze branden zich door de droogte en mogelijke wind snel en onvoorspelbaar ontwikkelen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311158/Meer-dan-de-helft-van-de-paasvuren-in-Overijssel-afgelast-deze-gaan-vooralsnog-door

Bron: RTV Oost / 18-4-2019

Raalte brengt muzikaal eerbetoon aan Nôtre Dame

In Raalte is vandaag een muzikale eerbetoon aan de door brand verwoeste Parijse Nôtre Dame gebracht. Beiaardier Henk Veldman bracht op het carillon van de Heilige Kruis Kerk muziek ten gehore die ooit speciaal voor de Franse Kathedraal geschreven is. Een kleine blijk van medeleven voor de inwoners van Frankrijk, die diep in hun ziel getroffen zijn door het culturele drama.

De wereldberoemde kathedraal van Parijs brandde maandagavond voor een deel af. De schade is enorm. De beiaardier is aangedaan door de gebeurtenis en speelde vandaag een muziekstuk dat componist Leon Boëlmann in de 19e eeuw speciaal voor de Nôtre Dame heeft geschreven. Het gaat om het muzikale gebed 'Prière à Notre Dame'.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311045/Raalte-brengt-muzikaal-eerbetoon-aan-Notre-Dame

Bron: RTV Oost / 17-4-2019

Bekijk hier welke paasvuren er nog wel doorgaan

Dit weekend zouden zo'n negentig paasvuren in Overijssel in vlammen opgaan. Maar door de aanhoudende droogte heeft een aantal gemeenten de vuren verboden. Welke gaan er nou wel door en welke niet? We houden het voor je bij.

Eerder werd al bekend dat de gemeenten Staphorst, Steenwijkerland en Olst-Wijhe de paasvuren deze Pasen schrappen. In Raalte zijn de kleine paasvuren verboden, met de vijf grotere vuren is de gemeente nog in overleg over aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/311096/Bekijk-hier-welke-paasvuren-er-nog-wel-doorgaan

Bron: RTV Oost / 17-4-2019

Jihadist Victor D. uit Heeten krijgt nieuwe kans om naar hoger beroep te komen

Het hoger beroep van terreurverdachte Victor D. uit Heeten is vanmorgen bijna meteen na aanvang van de rechtszaak aangehouden. D. krijgt van het Gerechtshof in Den Haag nogmaals de kans bij de rechtszaak aanwezig te zijn.

D. verscheen, zoals verwacht, niet op zitting. Vermoedelijk zit hij nog steeds in Syrië. Hoe het hem vergaat, is niet bekend.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310847/Jihadist-Victor-D-uit-Heeten-krijgt-nieuwe-kans-om-naar-hoger-beroep-te-komen

Bron: RTV Oost / 15-4-2019

'De kloosterbel van Sion werd gemaakt van Duits legermateriaal'; WO2 Café Raalte

Frits Loggen uit Diepenveen komt met een grote metalen huls met houten handvat in het WO2 Café. Het blijkt een loodzware bel, die veel geluid maakt. De monniken van Klooster Sion hadden van de huls in de Tweede Wereldoorlog een bel gemaakt.
 
Een huls van Duitse makelij, weet Frits Loggen. "Al wist de abt niet meer exact hoe ze aan de huls zijn gekomen." Volgens Loggen werd de huls in de smederij van het klooster tot bel gemaakt. "Die hadden ze nodig om de monniken van het land te laten komen om te bidden en te eten. De bronzen klokken hadden de Duitsers weggehaald."
 
 
Bron: RTV Oost / 12-4-2019

Dit zijn de groenste straten van Overijssel

De Hoek Oude Haaksbergerweg in Goor, Westerhof in Dalfsen en de Stationsstraat in Raalte zijn de winnaars van de wedstrijd 'Groenste Straat van Overijssel'. De straten hebben 20.000 euro gewonnen om in groen te investeren. De Stationsstraat kreeg 5.000 euro extra, omdat zij alle onderdelen het best had verwerkt.

De drie onderdelen die de jury beoordeelde, waren: kindvriendelijk, klimaatbestendig en biodiversiteit. De straten konden een ontwerp insturen om het gebied te vergroenen. De geldprijzen zijn een bijdrage om die plannen uit te voeren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310800/Dit-zijn-de-groenste-straten-van-Overijssel

Bron: RTV Oost / 12-4-2019

Deur voor hoge windmolens in gemeente Raalte op kier

De deur voor hoge windmolens in de gemeente Raalte staat weer op een kier. Vanavond werd tijdens de raadvergadering een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor de hoge turbines. "Wij vinden het jammer", aldus VVD-raadslid Emiel Gerner.

De motie werd ingediend door Gemeentebelangen, D66 en CDA. In totaal stemden vijftien raadsleden voor en tien tegen het voorstel. Voorwaarde is wel dat de samenleving zal meeprofiteren.

Lees verder: www.rtvoost.nl/nieuws/310807/Deur-voor-hoge-windmolens-in-gemeente-Raalte-op-kier

Bron: RTV Oost / 12-4-2019

Foto: Waldemar Brandt / Unsplash

Stöppelkaters

Foto: 19-3-2019 Bouw nieuwe onderkomen Stöppelhaene op het v.m. MBI terrein

STÖPPELHAENE 2019

VTV SALLANDIA WEBSITES